Yoga, Kundalini, Happy Yoga, Sverige, västkusten, Askim, Hovås, Yoga Västra Göteborg, Yoga Sydvästra Göteborg

Min "Yogaresa"

Min egen yogaresa började för snart 25 år sedan när jag för första gången provade Iyengaryoga. Jag föll för den underbara känslan av glädje, fokus, lugn och närvaro som infann sig efter klassen, men tyckte också mycket om att få känna kraften inom mig som jag inte visste att jag hade. Jag fortsatte med att gå på olika yogakurser från och till under några år, men jag har alltid varit intresserad av hela människans välbefinnande och har därför provat många österländska traditioner där det holistiska perspektivet är en självklarhet. Jag har t.ex. utövat Thai Chi och Qigong under några år, samt utbildat mig inom Reiki healing.

Under min första graviditet fortsatte jag mitt yogautövande och gick en gravidyogakurs som jag hade stor glädje av. När mitt andra barn var på väg ville jag prova något nytt och gick en gravidyogakurs i Kundaliniyoga. Det blev en underbar upplevelse även för själen och jag kände att bitar jag hittills saknat och sökt efter föll på plats. Jag kände att hela jag påverkades i positiv riktning och att det var den här yogavägen jag ville följa.

Efter mamma-barn-yogan när barnen var små, började jag utöva yoga så ofta jag kunde. Både Hatha-, Ashtanga- och Kundaliniyoga. Hösten 2005 påbörjade jag en ettårig utbildning till Satyanandayogalärare här i Göteborg och fortsatte därefter min kundaliniyogaväg genom att gå yogalärarutbildningen i Kundaliniyoga Västs regi. Efter två år blev jag 2008 Internationellt diplomerad kundaliniyoga- och meditationslärare. Jag började dock undervisa i yoga några år tidigare (barnyoga och hathayoga) och har sedan 2007 undervisat regelbundet i Kundaliniyoga. Jag har bland annat arbetat på Balans Yoga (Billdal) och för Kundaliniyoga Väst, där jag fortfarande är en av lärarna.

Några av de yogalärare och personer som inspirerat och inspirerar mig är min första kundaliniyogalärare, Joachim Ohlin, Wiveca Leucovius (f.d. Hjalmarsson), som driver Kundaliniyoga Väst, och Bhai Himat Singh, som studerat direkt under Yogi Bhajan och har över 25 års erfarenhet av kundaliniyoga. Därutöver finns bland andra internationellt verksamma lärare som jag haft under min utbildning, såsom Gurudass Singh, Gurudass Kaur, Satya Singh, Anja Luhrs och Matamandir Singh. Dessutom Swami Vagishananda, lärare i Vedanta.

För mig har kundaliniyogan framför allt inneburit en djupare kontakt med mig själv. Jag känner att den hjälpt mig att hitta min inre kraft och förmåga. På så sätt har det blivit lättare att vara sann mot mig själv och inte vara någon eller något för någon annans skull. Min ökade självkännedom har stärkt mig och gett mig en inre trygghet. Jag känner mig mer medveten och närvarande i livet, har lättare att hålla fokus och se det större perspektivet, även om mina känslor kommer ur balans.

Yogan har verkligen ökat min livskvalitet och livsglädje och försett mig med verktyg som jag tänker bära med mig hela livet!

Efterhand har mitt intresse för hur kosten påverkar min hälsa helt naturligt ökat. Det är vanligt när man utövat yoga regelbundet ett tag, och blivit mer lyhörd för kroppens signaler, att det blir tydligare att viss föda får oss att må bättre. Det började kännas viktigt av personliga hälsoskäl att äta en kost som gynnar min hälsa och mitt välbefinnande på alla plan, men det kändes även viktigt av etiska och moraliska skäl – för våra medmänniskors, djurens och naturens skull.

Det har bland annat fått mig intresserad av Ayurveda, som betyder livets kunskap och är en urgammal hälsovetenskap som väl beprövats genom tusentals år, och Rawfood, en rörelse som menar att den mest optimala födan är den som fortfarande har sin livskraft kvar, som fortfarande har förmågan att grodda sig och växa om det sätts i vatten.

 

 

 

LÄS MER om ...

... Kundaliniyoga

 

LÄNKAR

Bhai Himat Singh


Gurudass Singh